Mézeskalács minden alkalomra

Külföldi mézeskalács receptek
A recept önmagában, nem garancia a sikerre.
Ha elsőre nem sikerül, ne add föl, sok-sok kísérletező sütés meghozza az eredményt.

Angol mézeskalács

Hozzávalók:
1,5 dl szirup vagy méz,
2,5 dl porcukor,
1 kiskanál gyömbér,
8 csepp cédrusolaj,
18 dkg vaj vagy margarin,
1,5 tejszín,
75 dkg búzaliszt,
1 púpozott kiskanál szódabikarbóna.

Gyúrd össze, nyújtsd ki, és kerek lapocskákat szaggass belőle.

Ausee-i mézeskalács

Hozzávalók:
12,5 dkg méz,
30 dkg cukor,
50 dkg rozsliszt,
3 tojás,
1/2 dkg szódabikarbóna,
2-3 mézeskalács-fűszerkeverék,
1 csomag vaníliás cukor,
reszelt citromhéj,
cukrozott narancshéj,
apróra vágott mandula.

Készítése a szokásos módon.

Bázeli mézeskalács

(Rudnai J. - Beliczay L.: Mézeskönyv, Corvina, Bp., 1987.)

Hozzávalók:
30 dkg méz,
30 dkg cukor,
1 citrom reszelt héja és leve,
1 narancs,
1/2 dkg fahéj,
1/2 dkg szegfűszeg,
1/2 dkg szerecsendió,
15 dkg finomra őrölt mandula,
70 dkg búzaliszt,
1 dkg hamuzsír, 1/2 dl rumban oldva.  

A mézet a cukorral és 1 és 1/2 dl vízzel összefőzzük, majd belekeverjük a fűszereket, a narancsot, a lisztet, a mandulát, végül a hamuzsírt. Ezután 24 órát pihentetjük, és jól összegyúrjuk. Forró sütőben, kivajazott, kilisztezett formában megsütjük, és ha kisült, cukorsziruppal vonjuk be. Felszeletelve tálaljuk.

Burda-recept szerinti mézeskalács

Hozzávalók:
375 g méz,
125 g cukor,
50 g vaj vagy margarin,
750 g liszt,
3 csapott teáskanál sütőpor,
2 csomag mézeskalács-fűszerkeverék,
2 tojás.

A díszítéshez:
1 tojásfehérje,
3-4 csepp citromlé,
100 g szitált porcukor,
színes gyöngycukorka.

A mézet, a cukrot és a zsiradékot kevergetve 60 fokon melegítjük, majd kihűtjük. A lisztet, sütőport és fűszerkeveréket jól elkeverjük, a közepébe öntjük a mézes elegyet, ebbe beleütjük a tojásokat, összegyúrjuk, és fóliával letakarva éjjelre a hűtőszekrénybe rakjuk. A díszítéshez a tojásfehérjét a citromlé hozzáadásával verd kemény habbá, a kétszeresen átszitált porcukor keverd bele. Lassan folyó mázat kapsz. Töltsd nylon- vagy papírzacskóba, amelynek csücskét előbb ollóval levágtad, és írókat tettél bele. A máz fölött a zacskót szorítsd el. Óvatosan nyomd ki a mázat a zacskóból, és tetszés szerint mintákat, díszítéseket nyomj a kisült mézeskalácsra, használd fel a díszes gyöngycukorkát is.

Cseh mézeskalács I.

Hozzávalók:
280 g sima liszt,
180 g porcukor,
1 kanál méz,
1 kávéskanál szódabikarbóna,
1 kávéskanál törött fahéj,
3 szem szegfűszeg,
2 tojás.

Az átszitált lisztet, a porcukrot, a folyékony mézet, a szódabikarbónát, a törött fahéjat és szegfűszeget meg a tojást összegyúrjuk, és két órát pihentetjük. Azután a tésztát lisztezett gyúródeszkán 1 cm vastagságúra kiszaggatjuk. Kikent, lisztezett tepsire rakjuk, megkenjük tojássárgájával, mogyoróval díszítjük, és mérsékelt lángon kisütjük.

Cseh mézeskalács II.

Hozzávalók:
12,5 dkg méz,
30 dkg cukor,
50 dkg rozsliszt,
3 tojás,
1/2 dkg szódabikarbóna,
2-3 mézeskalács-fűszerkeverék,
1 csomag vaníliás cukor,
reszelt citromhéj,
cukrozott narancshéj,
apróra vágott mandula.

Készítése a szokásos módon.

Dijoni mézeskalács

Hozzávalók:
a/ tészta
70 dkg méz,
80 dkg liszt,
2 citrom reszelt héja

b/ adalékanyag
3 tojássárgája,
1 dkg szalalkáli,
1 dkg szódabikarbóna,
kevés citromaroma.

Összeszaggatjuk az a/ tésztát, és pihentetjük három hétig, utána hozzákeverjük a b/ adalékanyagot, jól megszaggatjuk, próbát sütünk egy dkg-os gombócból. Ha túl laza, lisztet teszünk hozzá, ha túl tömör, porcukrot. Lapba kinyújtjuk, hogy két tepsit kitöltsön. Közepesen meleg sütőben 25 percig sütjük. Mielőtt kivesszük, vizes tojássárgájával bekenjük. Ha kihűlt, félretesszük, három nap múlva párás helyen megpuhul, akkor szeletelhető.

Nürnbergi báblepény

(A mi süteményes könyvünk. Váncza és Társa, Bp., 1928.)

Hozzávalók:
25 dkg cukor,
1/2 csomag Váncza vaníliás cukor,
12 dkg tört mandula,
5 dkg citronád,
1/2 dkg szerecsendió virág,
1/2 dkg szegfűszeg,
1 citrom héja,
1 csomag Váncza sütőpor,
30 dkg liszt,
2 egész tojás,
méz,
10 dkg porcukor,
1 citrom leve,
mandula.

A cukrot a vaníliás cukorral elkeverjük, hozzáadjuk a tört mandulát, az apróra vágott citronádot, a szerecsendió virágot, az apróra tört szegfűszeget, a citromhéjat, a Váncza sütőport, a lisztet és annyi langysora melegített mézet, hogy nyújtható tésztát kapjunk. Ujjnyi vékonyra kinyújtva tégla alakú szeletekre vágjuk, tetejét a porcukor és a citromlé keverékével vékonyan bekenjük. Minden darabra hámozott mandulát teszünk. Vajjak kikent, lisztezett tepsiben sütjük. Borhoz igen jó.

Svájci mézeskalács

(Az ínyencmester szakácskönyve. Athenaeum, Bp., 1932.)

Hozzávalók:
1/2 kg méz,
1/2 kg cukor,
25 dkg mandula,
60 dkg liszt,
kevés tört fahéj,
szegfűszeg, szerecsendió, fehér bors,
kanál rum,
késhegynyi szódabikarbóna.

A mézet sűrűre főzzük a cukorral. Miután kihűlt, belekeverjük a mandulát, a fahéjat, szegfűszeget, szerecsendiót, fehér borsot, rumot, szódabikarbónát és végül a lisztet. 24 óráig pihentetjük, ujjvastagságúra kinyújtjuk, kerek vagy szögletes formára kiszaggatjuk, megsütjük. Kihűlés után bevonjuk cukormázzal.