Mézeskalács minden alkalomra

Hazai mézeskalács receptek
A recept önmagában, nem garancia a sikerre.
Ha elsőre nem sikerül, ne add föl, sok-sok kísérletező sütés meghozza az eredményt.

Finom mézeskalács (ahogy én is készítem)PDF click

25 dkg mézet és 5 dkg vajat, langyosíts meg!

Egy másik edénybe tegyél
3 egész tojást,
10 dkg porcukrot,
1 evőkanál fahéjat,
1 kávéskanál szegfűszeget és
2 dkg szalalkálit.

Turmixgéppel jól dolgozd össze, majd öntsd bele a langyos mézbe.
Újból dolgozd össze!
Gyúrjál bele kézzel 70 dkg sima lisztet.
Takard be és pihentesd szobahőmérsékleten 1 napig!
Nyújtsd ki kb. 4mm vékonyra, formázd, tedd alufóliával bélelt sütőlemezre. Forró sütőben süsd mogyoró barnára (kb. 4-5 perc). Tetejét felvert egész tojással kend be sütés előtt vagy után, hogy szép fényes legyen.

Díszítő cukormáz:
1 tojásfehérjéhez annyi jól átszitált porcukrot rakjál, hogy összekavarva igen sűrű anyagot kapjál! (Habverővel nem szabad verni!) Kanállal rakd kicsi nejlonzacskóba! Kicsi lyukat vágj a végén a sarkára, és mint ceruzával rajzolhatsz vele.

 

Alföldi mézeskalácsPDF click
(Rudnay J. - Beliczay L.: Mézeskönyv, Corvina, Bp., 1987.)

Hozzávalók:
25 dkg méz,
1 kanál rum,
1/2 dkg hamuzsír,
25 dkg liszt,
2 tojás,
10 dkg finomra őrölt mogyoró (vagy dió, mandula).

A mézet lábasban halvány barnára főzzük, és beletesszük az asztalon felhalmozott liszt közepébe, ügyelve, hogy le ne folyjék. Összegyúrjuk, és másnapig pihentetjük. Ekkor adjuk hozzá a többi anyagot és gyúrjuk jól össze. Kivajazott, lisztezett formában  (pl. őzgerinc) arany barnára sütjük. Mikor kivesszük a sütőből, a tetejét mézes vízzel bekenjük, és sütőben megszárítjuk. A cukor márványosan kristályosodik ki a felületén.

Balázs mézeskalácsPDF click

(Besztercei recept)

Hozzávalók:
2 kg méz,
1 l víz,
citromsó,
8 szalalkáli,
7 dkg szódabikarbóna,
10 tojás,
szegfűszeg,
fahéj,
liszt.

A mézet, vizet, kicsi citromsót habzásig főzni, langyosra lehűteni, aztán belekeverni a tojásokat, a szalalkálit, szódabikarbónát, szegfűszeget, fahéjat és annyi lisztet, amennyit fölvesz. Alaptészta ipari mennyiségben.

Csokoládés mézeskalácsPDF click

(Rudnay J. - Beliczay: Mézeskalács, Corvina, Bp., 1987.)

Hozzávalók:
15 dkg méz,
15 dkg margarin vagy vaj,
3 egész tojás,
25 dkg búzaliszt,
5 dkg burgonyaliszt vagy dara,
1 dkg szalalkáli,
1/2 citrom reszelt héja. 

 A csokoládé bevonathoz:
7 dkg méz,
1 dl tejszín,
5 dkg vágott fehér mandula vagy mogyoró, dió,
5 dkg kakaópor.

A mézet az olvasztott margarinnal elkeverjük, a tojásokat felhabosítva hozzákeverjük. A búzalisztet, burgonyalisztet ás szalalkálit belekeverjük, ízesítjük citromhéjjal. Alacsony, kerek, vajjal vagy margarinnal kikent tortaformába tegyük. Közepes melegben 30-40 percig süssük, és utána borítsuk ki. Ha kihűlt, vonjuk be a mézből, tejszínből, kakaóporból főzött masszával, és díszítésül tegyünk reá mandulát, mogyorót vagy diót.

Debreceni mézeskalács I.PDF click

(Az ínyencmester szakácskönyve, Athenaeum, Bp., 1932.)

Hozzávalók:
1 kg méz,
1 kg liszt,
2 és 1/2 dkg hamuzsír,
12 dkg cukor,
3 tojássárgája,
cukros tej.

A mézet lobogásig forraljuk, miután kihűlt, belekeverünk 50 dkg lisztet, 2 és 1/2 dkg hamuzsírt. 2-3 óráig pihenni hagyjuk. Lisztezett gyúródeszkán újabb 50 dkg lisztet adunk hozzá, 12 dkg cukrot és 3 tojássárgáját. Jól összegyúrjuk. Vékonyra nyújtjuk. Tetszés szerinti formákra szaggatjuk. Lisztezett tepsiben gyors tűznél sütjük, forrón bekenjük cukros tejel, hogy szép fényes legyen.

Debreceni mézeskalács II.PDF click

Hozzávalók:
50 dkg méz,
50 dkg liszt,
2 dkg hamuzsír,
12 dkg porcukor,
3 tojássárgája. 

A mézet feltesszük főzni, ha jól felforrt, a tűzről levesszük, és belekeverünk 25 dkg lisztet. Utána 2 dkg hamuzsírt s jól eldolgozzuk, majd 2-3 óra hosszat állni hagyjuk. Utána gyúródeszkára tesszük, 25 dkg lisztet, 12 dkg porcukrot és 3 tojássárgáját adunk hozzá. Jól összegyúrjuk, eldolgozzuk. Az így kapott tésztát félujjnyi vastagra kinyújtjuk, és tetszés szerinti formára szaggatjuk. ill. vágjuk. Lisztezett pléhen, jó meleg sütőben kisütjük. Forrón, a tetejét cukros tejjel megkenjük, ezáltal fényes lesz.

Egyensúly mézeskalácsPDF click

Hozzávalók:
1,5 dl (20 dkg) szirup vagy méz,
2,5 porcukor,
20 dkg vaj vagy margarin,
2 tojás,
1 teáskanál szegfűszeg,
1 teáskanál fahéj,
1 teáskanál szódabikarbóna,
50 dkg búzaliszt,
2 dl leforrázott édes mandula.

Keverd össze a szirupot, a cukrot, a vajat, a felvert tojásokat, a főszereket és a liszttel elkevert szódabikarbónát. Vastagra nyújtsd ki, díszítsd mandulával. Süsd kb. 5 percig 175-200 C fokon.

Karácsonyi mézeskalácsPDF click

(Rudnay J. - Beliczay.: Mézeskönyv, Corvina, Bp., 1987.)

Hozzávalók:
25 dkg búzaliszt,
24 dkg rozsliszt,
12 dkg méz,
7 dkg cukor,
6 dkg finomra darált dió,
1 dkg szalalkáli,
1 és 1/2 dkg hamuzsír,
4 tojássárgája,
1/2 - 1/2 dkg fahéj,
szegfűszeg, szerecsendió virág
finomra őrölt ánizs.

A szalalkálit és a hamuzsírt külön-külön egy evőkanál tejben feloldjuk, majd a hozzávaló anyagokból összegyúrt tésztát és 48 óráig pihentetjük. Alaposan átdagasztjuk, és lisztezett asztalon 4-6 cm vastagra kinyújtjuk. Próbát sütünk belőle; ha túl nagyok a sütemények lyukacsai, még lisztet dagasztunk belé. A kinyújtott tésztából csillagot, karikát, perecet vágunk ki, margarinos tepsin 7-8 percig szép barnára sütjük. A felületet sütés előtt, vagy amikor a sütőből kivesszük, kenjük be tojássárgájával, ehhez tehetünk egy kevés tejfölt is. Ha lisztes tepsin sütjük, cukorral vonhatjuk be. Ebből a tésztából süthetünk húsvéti nyuszit, mikulást, tojást, babát is. A kívánt formát keménypapírból előre kivágjuk, rászorítjuk a tésztára, és körülötte késsel körbevágjuk.

Kolozsvári mézeskalácsPDF click

Hozzávalók:
4 egész tojás,
25 dkg búzaliszt,
12 dkg cukor,
5 dkg vaj,
25 dkg méz,
1 dkg szalalkáli,
10 dkg mandula,
apróra vágott dióbél vagy mogyoró tetszés szerint,
1 citrom leve és reszelt héja.

Az anyagokat összegyúrjuk, utoljára adjuk hozzá a tejben feldolgozott szódabikarbónát. 24 órát pihentetjük a tésztát, majd tíz centiméteres csíkokban sütjük ki közepes meleg sütőben. Sokáig eláll. Fogyasztás előtt szeleteljük fel.

Luca napi mézeskalácsPDF click

Hozzávalók:
2 dl szirup
23 dkg porcukor,
23 dkg vaj vagy margarin,
2 tojás,
2 kiskanál szegfűszeg,
1 púpozott kiskanál szódabikarbóna,
1 kiskanál narancshéj,
80 dkg búzaliszt.

Melegítsd meg a szirupot, a cukrot s a vajat, amíg olvadni kezd. Hagyd hűlni. Keverd hozzá a felvert tojásokat, a fűszereket és a szódabikarbónával összekevert lisztet. Hagyj egy kevés lisztet a tepsi beszórásához. Pihentesd a tésztát egy éjszakán át. Nyújtsd és szaggasd ki. Süsd kb. hat percig 225 C fokon.

Mézeskalács I.PDF click

(Az ínyencmester szakácskönyve. Athenaeum, Bp., 1932.)

Hozzávalók:
3 tojás, fahéj,
szódabikarbóna, citrom, szegfűszeg,
1/2 kg méz, liszt, mandula.

A 3 tojássárgáját összekeverjük késhegynyi fahéjjal, késhegynyi szódabikarbónával, fél citrom héjával (tetszés szerint 2-3 apróra vágott szegfűszeget is beletehetünk), belekeverjük az olvasztott mézbe, és annyi lisztet adunk hozzá, hogy a tészta folyékony maradjon. Hozzáadjuk a 3 tojás keményre vert habját, kikent tepsibe öntjük a tésztát, úgy, hogy másfél centiméter vastagon álljon benne. Tetejét meghintjük vagdalt mandulával. Fél óráig pihentetjük. Jó melegben sütjük. Ha magasra felnőtt, hosszúkás, keskeny szeletekre vágjuk.

Mézeskalács II.PDF click

Hozzávalók:
25 dkg méz,
25 dkg liszt,
12 dkg mogyoró vagy mandula,
2 tojás,
kanál rum, fahéj, szegfűszeg, hámozott mandula.

A forralt mézbe lisztet kavarunk. Fél napig pihenni hagyjuk, majd beletesszük a pörkölt őrölt mogyorót vagy mandulát, a 2 tojást, egy kanál rumot, kevés fahéjat, szegfűszeget és késhegynyi szódabikarbónát. Jól eldolgozzuk. Kikent, lisztezett tepsibe tesszük. A tejére meghámozott, félbe vágott mandulát teszünk, és szép sárgára sütjük. Úgy vágjuk fel, hogy minden darab közepére kerüljön egy-egy szem mandula.

Mézeskalács III.PDF click

Hozzávalók:
1/2 kg liszt,
4 tojás,
20 kockacukor,
1/4 olvasztott méz,
késhegynyi szódabikarbóna,
mandula.

A lisztet a tojásokkal, a megtört kockacukorral, mézzel, szódabikarbónával este összekeverjük, tepsibe tesszük, meghintjük vagdalt mandulával. Reggelre megkel. Vigyázva, hogy meg ne barnuljon, megsütjük. Szeletekre vágjuk.

Mézeskalács IV.PDF click

(Kövi Pál: Erdélyi lakoma. Kriterion, Buk., 1980.)

Hozzávalók:
50 dkg méz,
2 tojás,
2 tojássárgája,
6 dkg cukor,
50 dkg liszt,
1 dkg kardimónimag,
5-10 mandula,
1 kanál libazsír,
késhegynyi fahéj,
1 dkg szegfűszeg,
2 kávéskanál szódabikarbóna.

A mézet langyosra melegítjük, összekeverjük a tojásokkal, a cukorral, liszttel, szódabikarbónával és a fűszerekkel. Libazsírozott és lisztezett tepsibe öntjük a tésztát, meghintjük mandulával, és közepes tűznél fél óráig sütjük.

Mézeskalács V.PDF click

Hozzávalók:
3 dl méz,
8 dkg cukor,
4 dkg mandula,
2 dkg cukrozott narancshéj,
1-2 dkg zsír,
3 cl rum,
65 dkg fehér liszt.

Egy lábasban a mézet a porcukorral felforraljuk. Ha barnára pirult, a hosszúra vágott mandulát és az ugyancsak hosszúra vágott narancshéjat belekeverjük, és hozzávegyítjük a lisztet, 3 cl rummal ízesítjük. Ha a massza már kissé kihűlt, késhegynyi hamuzsírt vegyítünk hozzá, és egy éjszakán át pihentetjük. Másnap a megfelelő formát gyengén kizsírozzuk, liszttel behintjük a tésztát, és mérsékelt tűznél barnára sütjük.

Mézeskalács VI.PDF click

(Lejtényi - Waldhauser: Régi idők receptjei.)

Hozzávalók:
32 dkg rozsliszt,
25 dkg méz,
12,5 dkg cukor,
1 tojás,
1 kávéskanál szódabikarbóna,
1/4 kávéskanál ánizs,
1/4 kávéskanál fahéj,
12,5 dkg cukrozott gyümölcs.

A tojássárgáját elkeverjük a fahéjjal és ánizzsal. Utána hozzáadjuk a cukrot és a forró mézet - vékony sugárban - melegvíz-fürdőben lassan rászitáljuk a lisztet, belekeverjük a cukrozott gyümölcsöt, 1 dl forró vizet adunk hozzá, és így kb. 10 percig keverjük. Utoljára a tojáshabot keverjük bele. Kivajazott, lisztezett tepsiben kb. 45 percig sütjük - a tepsi tetejét befedve.

Mézeskalács VII.PDF click

(A mi süteményes könyvünk. Váncza és Társa, Bp., 1928.)

Hozzávalók:
1/2 kg liszt,
1 csomag Váncza sütőpor,
2 tojás,
20 dkg cukor,
1 citrom reszelt héja,
tört fahéj, méz, viasz, tojássárgája, mandula.

A lisztet a sütőporral 1 egész tojással, cukorral, reszelt citromhéjjal, tört fahéjjal és annyi forró mézzel, hogy rétes-keménységű tésztát kapjunk, összekeverjük, eldolgozzuk. Félujjnyi vastagra nyújtjuk, tetszés szerinti alakúra vágva, lisztes tepsibe rakjuk. Tetejét tojássárgájával kenjük, hosszúra vágott vagy egész mandulával díszítjük, és kisütjük.