Hazai mézeskalács receptek
A recept önmagában, nem garancia a sikerre.
Ha elsőre nem sikerül, ne add föl, sok-sok kisérletező sütés meghozza az eredményt.
25 dkg mézet és 5 dkg vajat, langyosíts meg!
Egy másik edénybe tegyél
3 egész tojást,
10 dkg porcukrot,
1 evőkanál fahéjat,
1 kávéskanál szegfűszeget és
2 dkg szalalkálit.
Turmixgéppel jól dolgozd össze, majd öntsd bele a langyos mézbe.
Újból dolgozd össze!
Gyúrjál bele kézzel 70 dkg sima lisztet.
Takard be és pihentesd szobahőmérsékleten 1 napig!
Nyújtsd ki kb. 4mm vékonyra, formázd, tedd alufóliával bélelt sütőlemezre. Forró sütőben süsd mogyoró barnára (kb. 4-5 perc). Tetejét felvert egész tojással kend be sütés előtt vagy után, hogy szép fényes legyen.
Díszítő cukormáz:
1 tojásfehérjéhez annyi jól átszitált porcukrot rakjál, hogy összekavarva igen sűrű anyagot kapjál! (Habverővel nem szabad verni!) Kanállal rakd kicsi nejlonzacskóba! Kicsi lyukat vágj a végén a sarkára, és mint ceruzával rajzolhatsz vele.
Hozzávalók:
25 dkg méz,
1 kanál rum,
1/2 dkg hamuzsír,
25 dkg liszt,
2 tojás,
10 dkg finomra őrölt mogyoró (vagy dió, mandula).
A mézet lábasban halványbarnára főzzük, és beletesszük az asztalon felhalmozott liszt közepébe, ügyelve, hogy le ne folyjék. Összegyúrjuk, és másnapig pihentetjük. Ekkor adjuk hozzá a többi anyagot és gyúrjuk jól össze. Kivajazott, lisztezett formában (pl. őzgerinc) aranybarnára sütjük. Mikor kivesszük a sütőből, a tetejét mézes vízzel bekenjük, és sütőben megszárítjuk. A cukor márványosan kristályosodik ki a felületén.
(Besztercei recept)
Hozzávalók:
2 kg méz,
1 l víz,
citromsó,
8 szalalkáli,
7 dkg szódabikarbóna,
10 tojás,
szegfűszeg,
fahéj,
liszt.
A mézet, vizet, kicsi citromsót habzásig főzni, langyosra lehűteni, aztán belekeverni a tojásokat, a szalalkálit, szódabikarbónát, szegfűszeget, fahéjat és annyi lisztet, amennyit fölvesz. Alaptészta ipari mennyiségben.
(Rudnay J. - Beliczay: Mézeskalács, Corvina, Bp., 1987.)
Hozzávalók:
15 dkg méz,
15 dkg margarin vagy vaj,
3 egész tojás,
25 dkg búzaliszt,
5 dkg burgonyaliszt vagy dara,
1 dkg szalalkáli,
1/2 citrom reszelt héja.
A csokoládébevonathoz:
7 dkg méz,
1 dl tejszín,
5 dkg vágott fehér mandula vagy mogyoró, dió,
5 dkg kakaópor.
A mézet az olvasztott margarinnal elkeverjük, a tojásokat felhabosítva hozzákeverjük. A búzalisztet, burgonyalisztet ás szalalkálit belekeverjük, ízesítjük citromhéjjal. Alacsony, kerek, vajjal vagy margarinnal kikent tortaformába tegyük. Közepes melegben 30-40 percig süssük, és utána borítsuk ki. Ha kihűlt, vonjuk be a mézből, tejszínből, kakaóporból főzött masszával, és díszítésül tegyünk reá mandulát, mogyorót vagy diót.
(Az ínyencmester szakácskönyve, Athenaeum, Bp., 1932.)
Hozzávalók:
1 kg méz,
1 kg liszt,
2 és 1/2 dkg hamuzsír,
12 dkg cukor,
3 tojássárgája,
cukros tej.
A mézet lobogásig forraljuk, miután kihűlt, belekeverünk 50 dkg lisztet, 2 és 1/2 dkg hamuzsírt. 2-3 óráig pihenni hagyjuk. Lisztezett gyúródeszkán újabb 50 dkg lisztet adunk hozzá, 12 dkg cukrot és 3 tojássárgáját. Jól összegyúrjuk. Vékonyra nyújtjuk. Tetszés szerinti formákra szaggatjuk. Lisztezett tepsiben gyors tűznél sütjük, forrón bekenjük cukros tejel, hogy szép fényes legyen.
Hozzávalók:
50 dkg méz,
50 dkg liszt,
2 dkg hamuzsír,
12 dkg porcukor,
3 tojássárgája.
A mézet feltesszük főzni, ha jól felforrt, a tűzről levesszük, és belekeverünk 25 dkg lisztet. Utána 2 dkg hamuzsírt s jól eldolgozzuk, majd 2-3 óra hosszat állni hagyjuk. Utána gyúródeszkára tesszük, 25 dkg lisztet, 12 dkg porcukrot és 3 tojássárgáját adunk hozzá. Jól összegyúrjuk, eldolgozzuk. Az így kapott tésztát félujjnyi vastagra kinyújtjuk, és tetszés szerinti formára szaggatjuk. ill. vágjuk. Lisztezett pléhen, jó meleg sütőben kisütjük. Forrón, a tetejét cukros tejjel megkenjük, ezáltal fényes lesz.
Hozzávalók:
1,5 dl (20 dkg) szirup vagy méz,
2,5 porcukor,
20 dkg vaj vagy margarin,
2 tojás,
1 teáskanál szegfűszeg,
1 teáskanál fahéj,
1 teáskanál szódabikarbóna,
50 dkg búzaliszt,
2 dl leforrázott édes mandula.
Keverd össze a szirupot, a cukrot, a vajat, a felvert tojásokat, a főszereket és a liszttel elkevert szódabikarbónát. Vastagra nyújtsd ki, díszítsd mandulával. Süsd kb. 5 percig 175-200 C fokon.
(Rudnay J. - Beliczay.: Mézeskönyv, Corvina, Bp., 1987.)
Hozzávalók:
25 dkg búzaliszt,
24 dkg rozsliszt,
12 dkg méz,
7 dkg cukor,
6 dkg finomra darált dió,
1 dkg szalalkáli,
1 és 1/2 dkg hamuzsír,
4 tojássárgája,
1/2 - 1/2 dkg fahéj,
szegfűszeg, szerecsendió virág
finomra őrölt ánizs.
A szalalkálit és a hamuzsírt külön-külön egy evőkanál tejben feloldjuk, majd a hozzávaló anyagokból összegyúrt tésztát és 48 óráig pihentetjük. Alaposan átdagasztjuk, és lisztezett asztalon 4-6 cm vastagra kinyújtjuk. Próbát sütünk belőle; ha túl nagyok a sütemények lyukacsai, még lisztet dagasztunk belé. A kinyújtott tésztából csillagot, karikát, perecet vágunk ki, margarinos tepsin 7-8 percig szép barnára sütjük. A felületet sütés előtt, vagy amikor a sütőből kivesszük, kenjük be tojássárgájával, ehhez tehetünk egy kevés tejfölt is. Ha lisztes tepsin sütjük, cukorral vonhatjuk be. Ebből a tésztából süthetünk húsvéti nyuszit, mikulást, tojást, babát is. A kívánt formát keménypapírból előre kivágjuk, rászorítjuk a tésztára, és körülötte késsel körbevágjuk.
Hozzávalók:
4 egész tojás,
25 dkg búzaliszt,
12 dkg cukor,
5 dkg vaj,
25 dkg méz,
1 dkg szalalkáli,
10 dkg mandula,
apróra vágott dióbél vagy mogyoró tetszés szerint,
1 citrom leve és reszelt héja.
Az anyagokat összegyúrjuk, utoljára adjuk hozzá a tejben feldolgozott szódabikarbónát. 24 órát pihentetjük a tésztát, majd tíz centiméteres csíkokban sütjük ki közepes meleg sütőben. Sokáig eláll. Fogyasztás előtt szeleteljük fel.
Hozzávalók:
2 dl szirup
23 dkg porcukor,
23 dkg vaj vagy margarin,
2 tojás,
2 kiskanál szegfűszeg,
1 púpozott kiskanál szódabikarbóna,
1 kiskanál narancshéj,
80 dkg búzaliszt.
Melegítsd meg a szirupot, a cukrot s a vajat, amíg olvadni kezd. Hagyd hűlni. Keverd hozzá a felvert tojásokat, a fűszereket és a szódabikarbónával összekevert lisztet. Hagyj egy kevés lisztet a tepsi beszórásához. Pihentesd a tésztát egy éjszakán át. Nyújtsd és szaggasd ki. Süsd kb. hat percig 225 C fokon.
(Az ínyencmester szakácskönyve. Athenaeum, Bp., 1932.)
Hozzávalók:
3 tojás, fahéj,
szódabikarbóna, citrom, szegfűszeg,
1/2 kg méz, liszt, mandula.
A 3 tojássárgáját összekeverjük késhegynyi fahéjjal, késhegynyi szódabikarbónával, fél citrom héjával (tetszés szerint 2-3 apróra vágott szegfűszeget is beletehetünk), belekeverjük az olvasztott mézbe, és annyi lisztet adunk hozzá, hogy a tészta folyékony maradjon. Hozzáadjuk a 3 tojás keményre vert habját, kikent tepsibe öntjük a tésztát, úgy, hogy másfél centiméter vastagon álljon benne. Tetejét meghintjük vagdalt mandulával. Fél óráig pihentetjük. Jó melegben sütjük. Ha magasra felnőtt, hosszúkás, keskeny szeletekre vágjuk.
Hozzávalók:
25 dkg méz,
25 dkg liszt,
12 dkg mogyoró vagy mandula,
2 tojás,
kanál rum, fahéj, szegfűszeg, hámozott mandula.
A forralt mézbe lisztet kavarunk. Fél napig pihenni hagyjuk, majd beletesszük a pörkölt őrölt mogyorót vagy mandulát, a 2 tojást, egy kanál rumot, kevés fahéjat, szegfűszeget és késhegynyi szódabikarbónát. Jól eldolgozzuk. Kikent, lisztezett tepsibe tesszük. A tejére meghámozott, félbe vágott mandulát teszünk, és szép sárgára sütjük. Úgy vágjuk fel, hogy minden darab közepére kerüljön egy-egy szem mandula.
Hozzávalók:
1/2 kg liszt,
4 tojás,
20 kockacukor,
1/4 olvasztott méz,
késhegynyi szódabikarbóna,
mandula.
A lisztet a tojásokkal, a megtört kockacukorral, mézzel, szódabikarbónával este összekeverjük, tepsibe tesszük, meghintjük vagdalt mandulával. Reggelre megkel. Vigyázva, hogy meg ne barnuljon, megsütjük. Szeletekre vágjuk.
(Kövi Pál: Erdélyi lakoma. Kriterion, Buk., 1980.)
Hozzávalók:
50 dkg méz,
2 tojás,
2 tojássárgája,
6 dkg cukor,
50 dkg liszt,
1 dkg kardimónimag,
5-10 mandula,
1 kanál libazsír,
késhegynyi fahéj,
1 dkg szegfűszeg,
2 kávéskanál szódabikarbóna.
A mézet langyosra melegítjük, összekeverjük a tojásokkal, a cukorral, liszttel, szódabikarbónával és a fűszerekkel. Libazsírozott és lisztezett tepsibe öntjük a tésztát, meghintjük mandulával, és közepes tűznél fél óráig sütjük.
Hozzávalók:
3 dl méz,
8 dkg cukor,
4 dkg mandula,
2 dkg cukrozott narancshéj,
1-2 dkg zsír,
3 cl rum,
65 dkg fehér liszt.
Egy lábasban a mézet a porcukorral felforraljuk. Ha barnára pirult, a hosszúra vágott mandulát és az ugyancsak hosszúra vágott narancshéjat belekeverjük, és hozzávegyítjük a lisztet, 3 cl rummal ízesítjük. Ha a massza már kissé kihűlt, késhegynyi hamuzsírt vegyítünk hozzá, és egy éjszakán át pihentetjük. Másnap a megfelelő formát gyengén kizsírozzuk, liszttel behintjük a tésztát, és mérsékelt tűznél barnára sütjük.
(Lejtényi - Waldhauser: Régi idők receptjei.)
Hozzávalók:
32 dkg rozsliszt,
25 dkg méz,
12,5 dkg cukor,
1 tojás,
1 kávéskanál szódabikarbóna,
1/4 kávéskanál ánizs,
1/4 kávéskanál fahéj,
12,5 dkg cukrozott gyümölcs.
A tojássárgáját elkeverjük a fahéjjal és ánizzsal. Utána hozzáadjuk a cukrot és a forró mézet - vékony sugárban - melegvíz-fürdőben lassan rászitáljuk a lisztet, belekeverjük a cukrozott gyümölcsöt, 1 dl forró vizet adunk hozzá, és így kb. 10 percig keverjük. Utoljára a tojáshabot keverjük bele. Kivajazott, lisztezett tepsiben kb. 45 percig sütjük - a tepsi tetejét befedve.
(A mi süteményes könyvünk. Váncza és Társa, Bp., 1928.)
Hozzávalók:
1/2 kg liszt,
1 csomag Váncza sütőpor,
2 tojás,
20 dkg cukor,
1 citrom reszelt héja,
tört fahéj, méz, viasz, tojássárgája, mandula.
A lisztet a sütőporral 1 egész tojással, cukorral, reszelt citromhéjjal, tört fahéjjal és annyi forró mézzel, hogy rétes-keménységű tésztát kapjunk, összekeverjük, eldolgozzuk. Félujjnyi vastagra nyújtjuk, tetszés szerinti alakúra vágva, lisztes tepsibe rakjuk. Tetejét tojássárgájával kenjük, hosszúra vágott vagy egész mandulával díszítjük, és kisütjük.
Külföldi mézeskalács receptek
Hozzávalók:
1,5 dl szirup vagy méz,
2,5 dl porcukor,
1 kiskanál gyömbér,
8 csepp cédrusolaj,
18 dkg vaj vagy margarin,
1,5 tejszín,
75 dkg búzaliszt,
1 púpozott kiskanál szódabikarbóna.
Gyúrd össze, nyújtsd ki, és kerek lapocskákat szaggass belőle.
Hozzávalók:
12,5 dkg méz,
30 dkg cukor,
50 dkg rozsliszt,
3 tojás,
1/2 dkg szódabikarbóna,
2-3 mézeskalács-fűszerkeverék,
1 csomag vaníliás cukor,
reszelt citromhéj,
cukrozott narancshéj,
apróra vágott mandula.
Készítése a szokásos módon.
(Rudnai J. - Beliczay L.: Mézeskönyv, Corvina, Bp., 1987.)
Hozzávalók:
30 dkg méz,
30 dkg cukor,
1 citrom reszelt héja és leve,
1 narancs,
1/2 dkg fahéj,
1/2 dkg szegfűszeg,
1/2 dkg szerecsendió,
15 dkg finomra őrölt mandula,
70 dkg búzaliszt,
1 dkg hamuzsír, 1/2 dl rumban oldva.
A mézet a cukorral és 1 és 1/2 dl vízzel összefőzzük, majd belekeverjük a fűszereket, a narancsot, a lisztet, a mandulát, végül a hamuzsírt. Ezután 24 órát pihentetjük, és jól összegyúrjuk. Forró sütőben, kivajazott, kilisztezett formában megsütjük, és ha kisült, cukorsziruppal vonjuk be. Felszeletelve tálaljuk.
Hozzávalók:
375 g méz,
125 g cukor,
50 g vaj vagy margarin,
750 g liszt,
3 csapott teáskanál sütőpor,
2 csomag mézeskalács-fűszerkeverék,
2 tojás.
A díszítéshez:
1 tojásfehérje,
3-4 csepp citromlé,
100 g szitált porcukor,
színes gyöngycukorka.
A mézet, a cukrot és a zsiradékot kevergetve 60 fokon melegítjük, majd kihűtjük. A lisztet, sütőport és fűszerkeveréket jól elkeverjük, a közepébe öntjük a mézes elegyet, ebbe beleütjük a tojásokat, összegyúrjuk, és fóliával letakarva éjjelre a hűtőszekrénybe rakjuk. A díszítéshez a tojásfehérjét a citromlé hozzáadásával verd kemény habbá, a kétszeresen átszitált porcukor keverd bele. Lassan folyó mázat kapsz. Töltsd nylon- vagy papírzacskóba, amelynek csücskét előbb ollóval levágtad, és írókat tettél bele. A máz fölött a zacskót szorítsd el. Óvatosan nyomd ki a mázat a zacskóból, és tetszés szerint mintákat, díszítéseket nyomj a kisült mézeskalácsra, használd fel a díszes gyöngycukorkát is.
Hozzávalók:
280 g sima liszt,
180 g porcukor,
1 kanál méz,
1 kávéskanál szódabikarbóna,
1 kávéskanál törött fahéj,
3 szem szegfűszeg,
2 tojás.
Az átszitált lisztet, a porcukrot, a folyékony mézet, a szódabikarbónát, a törött fahéjat és szegfűszeget meg a tojást összegyúrjuk, és két órát pihentetjük. Azután a tésztát lisztezett gyúródeszkán 1 cm vastagságúra kiszaggatjuk. Kikent, lisztezett tepsire rakjuk, megkenjük tojássárgájával, mogyoróval díszítjük, és mérsékelt lángon kisütjük.
Hozzávalók:
12,5 dkg méz,
30 dkg cukor,
50 dkg rozsliszt,
3 tojás,
1/2 dkg szódabikarbóna,
2-3 mézeskalács-fűszerkeverék,
1 csomag vaníliás cukor,
reszelt citromhéj,
cukrozott narancshéj,
apróra vágott mandula.
Készítése a szokásos módon.
Hozzávalók:
a/ tészta
70 dkg méz,
80 dkg liszt,
2 citrom reszelt héja
b/ adalékanyag
3 tojássárgája,
1 dkg szalalkáli,
1 dkg szódabikarbóna,
kevés citromaroma.
Összeszaggatjuk az a/ tésztát, és pihentetjük három hétig, utána hozzákeverjük a b/ adalékanyagot, jól megszaggatjuk, próbát sütünk egy dkg-os gombócból. Ha túl laza, lisztet teszünk hozzá, ha túl tömör, porcukrot. Lapba kinyújtjuk, hogy két tepsit kitöltsön. Közepesen meleg sütőben 25 percig sütjük. Mielőtt kivesszük, vizes tojássárgájával bekenjük. Ha kihűlt, félretesszük, három nap múlva párás helyen megpuhul, akkor szeletelhető.
(A mi süteményes könyvünk. Váncza és Társa, Bp., 1928.)
Hozzávalók:
25 dkg cukor,
1/2 csomag Váncza vaníliás cukor,
12 dkg tört mandula,
5 dkg citronád,
1/2 dkg szerecsendió virág,
1/2 dkg szegfűszeg,
1 citrom héja,
1 csomag Váncza sütőpor,
30 dkg liszt,
2 egész tojás,
méz,
10 dkg porcukor,
1 citrom leve,
mandula.
A cukrot a vaníliás cukorral elkeverjük, hozzáadjuk a tört mandulát, az apróra vágott citronádot, a szerecsendió virágot, az apróra tört szegfűszeget, a citromhéjat, a Váncza sütőport, a lisztet és annyi langysora melegített mézet, hogy nyújtható tésztát kapjunk. Ujjnyi vékonyra kinyújtva tégla alakú szeletekre vágjuk, tetejét a porcukor és a citromlé keverékével vékonyan bekenjük. Minden darabra hámozott mandulát teszünk. Vajjak kikent, lisztezett tepsiben sütjük. Borhoz igen jó.
(Az ínyencmester szakácskönyve. Athenaeum, Bp., 1932.)
Hozzávalók:
1/2 kg méz,
1/2 kg cukor,
25 dkg mandula,
60 dkg liszt,
kevés tört fahéj,
szegfűszeg, szerecsendió, fehér bors,
kanál rum,
késhegynyi szódabikarbóna.
A mézet sűrűre főzzük a cukorral. Miután kihűlt, belekeverjük a mandulát, a fahéjat, szegfűszeget, szerecsendiót, fehér borsot, rumot, szódabikarbónát és végül a lisztet. 24 óráig pihentetjük, ujjvastagságúra kinyújtjuk, kerek vagy szögletes formára kiszaggatjuk, megsütjük. Kihűlés után bevonjuk cukormázzal.